3 tips voor een minimalistisch interieur

Johan
Johan Hazenbroek
donderdag 03 augustus 2017, Geschatte leestijd 2min

Ze zeggen altijd dat het bureau van een creatieveling chaotisch is, maar dan ben ik of niet echt creatief, óf doe ik het net een beetje anders. Voor verbeteringen aan de website van Solvari werk ik het liefst zo minimaal mogelijk. Dat doe ik graag met mijn designs: zo min mogelijk afleiding, maar wel de juiste portie duidelijkheid om het gebruiksvriendelijk te houden. Maar ook mijn bureau is minimalistisch zodat ik minder snel afgeleid ben.

Maar ook mijn huis is behoorlijk minimalistisch en dat is de laatste jaren alleen maar meer, of moet ik juist zeggen 'minder', geworden. Misschien komt het door de hoeveelheid afleiding die ik al onderweg naar het werk of tijdens een wandeling door de stad meekrijg. Thuis wil ik de prikkels minimaal houden en bovenal tot rust komen. Hoe minimalistisch leeft u eigenlijk?

In deze blog geef ik 3 tips om uw huis minimalistischer te maken. Zowel met minimale stappen als iets grotere stappen. U vindt ze hieronder.

1. Opgeruimd staat netjes

Misschien een beetje een open deur, maar een minimalistisch interieur begint met opruimen. Neem uw interieur onder de loep en kijk wat weg kan. Begin met de inhoud van uw kasten. Wat heeft u al een jaar niet aangeraakt? Heeft u sommige spullen echt wel nodig? Opruimen zorgt ook voor een opgeruimd hoofd en dat is weer mooi meegenomen! Ga daarna verder met uw woondecoratie.

Tip van de interieurstylist: cluster decoratie in drievoud. Mensen houden van oneven getallen en 3 objecten bij elkaar plaatsen van dezelfde kleur, grootte of soort (bijvoorbeeld planten) zorgen voor balans en rust in uw interieur.

2. Kleuren in balans

Ik liet mezelf ooit eens inspireren door de 60-30-10 regel. Een gouden interieurdesignregel. Het gaat hier om het samenstellen van kleuren met als resultaat de juiste balans in uw woning. Zestig procent wordt bepaald door de basiskleur, vaak op de muren en/of vloer. Dertig procent is uw secundaire kleur en die komt terug in de meubels. De laatste tien procent komt terug in accessoires.

In een minimalistisch interieur domineert wit, gevolgd door zwart, grijstinten en zo nu en dan een pastelkleur om het geheel te breken. Neutrale kleuren maken dus feitelijk een minimalistisch interieur.

kleuren in balans met 60-30-10 regel

Aan de slag met de gouden interieurregel voor minimalisme:

  • 60% voor de basiskleur: schilder uw muren in een witte of lichtgrijze kleur. Zorg ervoor dat de kleur goed dekt. Als u niet zo’n fan bent van verven of dit liever kwalitatief gedaan wilt krijgen, vraag dan offertes op bij een schilder die uw wensen kan realiseren!

    Vergeet ook uw vloer niet. Een strakke vloer past perfect binnen een minimalistisch interieurs. Denk bijvoorbeeld aan een betonnen vloer, een houten vloer zonder of een gietvloer. Gietvloeren zijn momenteel enorm populair en dat is niet zo gek: ze zijn naadloos, verkrijgbaar in heel veel kleuren, makkelijk schoon te houden en ook nog eens isolerend!
  • 30% kleur voor uw meubels. Minimalistische meubels zijn strak of van duurzaam materiaal. Ze hebben geen tierelantijntjes, zitten comfortabel en de basis is wit. Bijvoorbeeld voorzien van houten pootjes of grepen. Kortom: een grijze stoffen of lederen bank, een wit tv-meubel of opbergmeubel en subtiele bijzettafels in dezelfde kleur.
  • De laatste 10% gaat naar uw accessoires. Populaire kleuren zijn momenteel grijs/groen, mintgroen, zalmroze en de all-time favoriet: (licht)grijs.

Hieronder enkele voorbeelden van minimale interieurs die we voor u hebben verzameld.

3. Rust en reinheid

Een minimalistisch interieur wordt vaak omschreven als rustig en clean, oftewel: weinig afleiding en helder. En helderheid komt in alle soorten en maten. Neem bijvoorbeeld schone ruiten en een kalkvrije badkamer of keuken. Wist u dat u met een waterontharder kalkvrij water tapt? Hiermee voorkomt u kalk en witte aanslag aan uw spullen (waar u niet op zit te wachten) en draagt u ook nog eens bij aan een betere gezondheid. Kalkvrij kraantjeswater, wie wil dat nou niet?

Komt u er maar niet uit met kleur, lees dan ook mijn blog over de kleurtrends waar ik tips geef en kleuren deel die zich prima laten combineren met wittinten. Bent u op zoek naar budgettips om de meubels van uw huis aan te pakken, lees dan het blog van Lenneke over woonhacks. Of lees alles over het optisch vergroten van uw badkamer en dé tips voor een goede nachtrust. Genoeg inspiratie voor een minimaal en rustig huis!