3 tips om optimaal gebruik te maken van daglicht in je woning

Lisanne
Lisanne van Schaik
woensdag 31 januari 2018, Geschatte leestijd 2min

Maar liefst negen op de tien Vlamingen denken bij het verbouwen van hun huis na over het perfecte daglicht in huis. Hierbij wordt er zo gefocust op de grootte van de ramen, dat andere elementen vergeten worden terwijl deze elementen júist de doorslag kunnen geven. Het is helemaal niet nodig om donkere hoekjes in huis onbenut te laten, want met deze drie tips maak je van elke ruimte een fijne plek.

Belang van daglicht in de woning groter dan ooit

81 procent van de Vlamingen houdt bij het bouwen of verbouwen rekening met de grootte van de ramen. Maar er wordt opvallend minder waarde gehecht aan het aantal ramen, de oriëntatie ervan en de functie van de kamer. Toch zijn dit juist de elementen die de meeste aandacht verdienen.

Het gaat er niet alleen om dat je veel daglicht naar binnen haalt, maar ook dat je het goed distribueert. Je wil natuurlijk geen donkere hoeken creëren. Kies daarom voor twee kleinere ramen, deze zorgen voor een betere lichtverdeling dan één groot raam. 

85 procent van de Vlamingen vindt de juiste inval van daglicht het belangrijkst in de keuken, gevolgd door de eetruimte met 84 procent. Ook in de woonkamer vinden we licht belangrijk, namelijk 83 procent. In de slaapkamer (38%) en badkamer (37%) hechten we hier overduidelijk minder waarde aan, terwijl natuurlijk zonlicht helpt om makkelijker wakker te worden én ons humeur positief beïnvloedt.

Houd jij tijdens de verbouwing van je huis al rekening met de lichtinval?

1. Geef het daglicht de ruimte

Tijd voor een kort lesje natuurkunde! Daglicht geeft richting en voor je huis geld natuurlijk dat de richting van het daglicht van buiten naar binnen is. De eerste tip is dan ook, zorg ervoor dat dit ook daadwerkelijk kan. Check of  de begroeiing in de tuin het licht belemmert, snoeien van de tuin kan wonderen verrichten voor je woonkamer. En kies voor gordijnen met slanke rails die helemaal open kunnen. Zo krijg je het meeste daglicht binnen.

2. Houd het daglicht binnen

Het daglicht eenmaal binnen weten te lokken? Houd het daar ook vast! Gebruik hierom lichte kleuren, het is namelijk zo dat lichte kleuren werken als een spiegel en donkere kleuren als een spons. Dit betekent dat lichte kleuren het licht weerkaatsen in de ruimte, terwijl donkere kleuren het licht alleen maar opnemen. Nu hoeft niet meteen het hele interieur wit, maar zorg dat voor elk donker element een licht element komt dat het geheel in evenwicht houdt. Zoals bijvoorbeeld onderstaande stoel met een wit zitgedeelte en  zwart frame. 

3. Weerkaats daglicht door de ruimte

Om het binnenkomende daglicht zo goed mogelijk te benutten, zijn spiegels de oplossing. Wanneer een spiegel naast het raam wordt geplaatst dan reflecteert deze het daglicht en maakt de ruimte niet alleen lichter maar ook nog eens groter!


 Vind alle informatie over nieuwe ramen en deuren in onze gratis brochure!

Zet daglicht centraal bij bouwen of verbouwen

Daglicht is altijd een belangrijk element geweest in het interieur. Maar vandaag de dag is de trend voor daglicht sterker dan ooit. Dit komt omdat we ons huis beschouwen als een toevluchtsoord, een plaats waar we kunnen ontspannen en onszelf kunnen opladen. Daglicht heeft met zijn natuurlijke rust de kracht om van een huis een thuis te maken en zou daarom altijd centraal moeten staan bij  maken van bouw of verbouwplannen.

Bent u op zoek naar ramen en deuren voor uw nieuwe woning of zijn uw huidige aan vervanging toe? Het kiezen van de juiste ramen en deuren vereist meer aandacht dan je denkt. In deze blog helpt Johan je de juiste keuze te maken!