Wat is domotica en hoe werkt het?

1057

In sommige gevallen blijft het bij een alarmsysteem niet bij een inbraakalarm op zich. Een alarmsysteem kan namelijk met verschillende functionaliteiten worden uitgebreid. Dit wordt ook wel alarmsysteem domotica genoemd.

Wat is domotica?

Domotica (huisautomatisering), oftewel extra functionaliteiten die aansluiten op in dit geval een alarmsysteem, zorgen ervoor dat een alarmsysteem nog beter kan werken.

De extra functionaliteiten kunnen een directe verbinding met bijvoorbeeld je smartphone hebben en helpen je om je leefomgeving nog veiliger te maken en de kans op inbraak te verkleinen.

Tegenwoordig worden veel van deze domotica met de smartphone bestuurd via het internet. Zo kan je jouw camera, licht, sloten, raambekleding, sirene en deuren vanaf elke plek op de wereld besturen.

Domotica

Alarmsysteem domotica

Je hebt verschillende componenten die je kan toevoegen aan je alarmsysteem. Hieronder zie je hoe deze verschillende domotica werken en zie je de richtprijzen van deze domotica.

De kosten van domotica lopen ver uiteen. Dit komt omdat de prijzen in drie segmenten zijn opgedeeld: het lage-, midden- en hoge segment. Het zijn niet alleen maar de prijzen die ver uiteen liggen, maar ook de mate van kwaliteit. 

Als je in het lagere segment domotica koopt, zal de kwaliteit lang niet zo hoog liggen als in het hogere segment. Hieronder zullen populaire domotica in het kort worden toegelicht. 


Vind dé beste alarmspecialist en ontvang gratis offertes.

Video deurbel

Een video deurbel maakt het bijvoorbeeld mogelijk om op afstand te zien wie er voor de deur staat. Ook kan je met een video deurbel communiceren met de mensen die er voor de deur staan.

Als de gasten voor jouw deur staan en op de bel drukken, gaat er een lichtje branden en gaat de camera aan. Op je gsm of een scherm binnen de woning kan je door de intercom praten.

De kostprijs van een video deurbel zal tussen de 80€ en 350€ liggen. Daarbij komen er meestal ook maandelijkse of jaarlijkse kosten bij. Deze kosten zullen rond de 4€ per maand zijn.

Automatisch slot

Als je ervoor kiest kan je de gasten met één druk op de knop binnenlaten door middel van een automatisch slot. Handig als je op vakantie of werk bent en bijvoorbeeld de huishoudelijke hulp voor de deur staat. 

Automatische sloten heb je in vele vormen dus liggen de prijzen ook redelijk uiteen. Je hebt automatische sloten vanaf 150€ tot meer dan 1000€. Een specialist kan je gratis en vrijblijvend advies geven en helpen bij het kiezen van het juiste slot.

Beveiligingscamera

Met behulp van een beveiligingscamera kan vervolgens het doen en laten van de gasten bekijken. Met één druk op de knop kan je zien wat er om jouw woning heen gebeurd. Als je wat hoort buiten hoef je niet meer uit het raam te kijken maar kan je op je gsm precies zien wat er gebeurt. Beveiligingscamera's zijn te koop vanaf 10€. In dit geval zal je het echter moeten doen met een dummy camera. 

Bewegingssensor

Verschillende domotica kunnen gecombineerd worden met een bewegingssensor. Een bewegingssensor geeft een melding op jouw gsm als iets of iemand op jouw terrein voortbeweegt.

Een simpele bewegingssensor kan al vanaf 10€ aangeschaft worden. Als je een betrouwbare bewegingssensor wilt kopen, kan het je tot 200€ kosten.

Glasbreukmelder

Er zijn nog veel meer mogelijkheden. Zo kan je denken aan een glasbreukmelder, die zoals de naam verklapt een seintje geeft wanneer glas in een woning breekt. Als het glas breekt zal er een sirene of stil alarm afgaan en krijg je een melding op je gsm.

Glasbreukmelders zijn redelijk goedkoop. Je kan een glasbreukmelder vanaf 9€ tot 140€ euro aanschaffen.

Lichtschakelaar

Om potentiële indringers af te schrikken heb je lichtschakelaars waarmee je het licht aan kan zetten wanneer je bewegingssensor een melding geeft van bewegingen op jouw terrein. Je kan dit ook automatisch laten lopen.

De prijs van een automatische lichtschakelaar ligt rond de 30€ per aangesloten licht. De prijs hangt dus af van hoeveel lampen je wilt aansluiten.

Tegenwoordig kunnen bijna alle domotica via jouw gsm bestuurd worden. De verschillende alarmsysteem domotica kunnen allemaal afgestemd worden op elkaar, om zo tot een compleet uitgebreid alarmsysteem te komen. 

Meer over de werking lees je op onze pagina: ‘werking van een alarmsysteem’. In vergelijking met een alarmsysteem zonder deze extra functionaliteiten, is het uiteindelijk wel duurder. Echter krijg je hiervoor wel veel terug. Om deze reden raden wij je aan om je goed te laten informeren door specialisten om de juiste keuze te kunnen maken. 

Vind dé beste alarmspecialist en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's