Buitengevelisolatie materialen

1072

Voor buitengevelisolatie heb je de keuze uit verschillende materialen en afwerkingen. Elk materiaal heeft zo zijn eigen voordelen en kostenplaatje. Meer weten over de isolatiematerialen? Lees dan verder.

Isolatiematerialen

De meest voorkomende soorten isolatiematerialen zijn glaswolplaten, isolatiefolie, PUR/PIR platen en EPS/XPS platen.

PUR platen

Het isolatiemateriaal polyurethaan (PUR) is één van de meest populaire isolatiematerialen op de markt. Niet alleen zijn de platen licht en gemakkelijk om mee te werken, ook heeft het materiaal een hoge isolerende werking.

Naast PUR platen kan er ook gebruik worden gemaakt van polyurethaan in schuimvorm. Echter hebben de platen een hogere isolatiewaarde. Bovendien hebben de platen op voorhand de juiste dikte en hoeft er niks worden afgeplakt.

PIR platen

PIR platen zijn breed inzetbaar en hebben, naast een hoge isolerende werking, ook een brandwerende werking. Bovendien beschikken de platen over uitstekende thermische eigenschappen. In de meeste gevallen zijn PIR platen namelijk voorzien van een dampdichte laag aan beide zijden.

PIR platen zijn, naast het isoleren van de buitengevel, ook zeer geschikt voor dak- en spouwmuurisolatie.

XPS platen

XPS wordt gemaakt uit polystereen (PS). XPS platen worden doorgaans vaak toegepast bij het isoleren van gevels, spouwmuren, kelders en sarkingdaken. De platen zijn drukvast en om deze reden ook geschikt voor vloerisolatie.

XPS heeft een goede isolatiewaarde, is makkelijk te verwerken en wordt vaak geplaatst met een tand- en groefsysteem. Bovendien staat dit isolatiemateriaal bekend om de goede luchtcirculatie. XPS platen zijn meestal goedkoper dan PIR en PUR, maar duurder dan EPS platen.

EPS platen

Net als XPS, wordt EPS gemaakt uit het materiaal polystereen. Dit materiaal wordt veelal gebruikt als beschermingsmateriaal bij huishoudapparaten. EPS platen zijn licht en daarom uitstekend te gebruiken voor gevelisolatie.

Vind dé beste buitengevelisolatie specialist en ontvang gratis offertes.

Afwerkingen

Naast verschillende isolatiematerialen, kun je ook kiezen uit afwerkingen. De afwerkingen zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals het soort gevel en je persoonlijke voorkeur. Specialisten kunnen jou hierin goed adviseren.

Steenstrips

Steenstrips zijn smalle stroken, gezaagd uit een baksteen, met een diepte van 20 tot 50 millimeter. Doordat de strips ook op de hoeken zijn bevestigd, wekt het de indruk dat je een dikke bakstenen muur hebt.

Ga je voor steenstrips, dan heb je een ruime keuze uit materiaal en textuur. Steenstrips worden over de bestaande muur geplaatst en hebben de uitstraling van een volwaardige, dikke bakstenen muur.

Crepi

Crepi, ook wel pleisterwerk genoemd, is de populairste manier om de buitenmuur mee af te werken. Met crepi ziet de gevel eruit als nieuw én is deze beter beschermd tegen weersinvloeden. Bovendien is het voegwerk niet langer kwetsbaar voor schade en maakt het een einde aan doorslaand vocht.

Buitengevelisolatie bestaat uit drie stappen: het plaatsen van de isolatieplaten, het aanbrengen van het wapeningsnet en het toevoegen van een waterafstotende cementlaag. Nadat het cement is uitgehard, volgt de afwerking met crepi

Spuitkurk

Spuitkurk is een vorm van gevelbekleding met een isolerende werking. Spuitkurk is natuurlijke kurk in spuitvorm, en wordt gemaakt van kurkgranulaat en acrylhars. De laag die op je woning wordt gespoten, is meestal tussen de 2.5 en de 3 millimeter dik.

Spuitkurk zorgt voor een betere isolatiewaarde op het gebied van zowel temperatuur als geluid. Ook geef je met spuitkurk je gevel een mooi nieuw uiterlijk. Je kunt kiezen uit verschillende kleuren en korrelgrootte, waardoor je je woning een mooi nieuw uiterlijk geeft. Spuitkurk beschermd tegen vocht en is milieuvriendelijk.

Doordat spuitkurk minder dik is dan andere vormen van buitengevelisolatie, isoleert hij ook minder goed dan deze vormen.

Vind dé beste buitengevelisolatie specialist en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's